Jag & du, vi & Gud - gemenskap

Under helgen som gick tog jag med mig några unga grabbar och åkte iväg till Dalkarlså norr om Umeå för en helg av undervisning och gemenskap för unga vuxna. Det var ungdomar där från Ö-vik i söder till Boden i norr, åldrarna varierade från 17 upp till 30isch. Vi fick bra undervisning om att mogna i sin tro och ta beslut för Jesus. Det var aktiviteter, god mat och många tillfällen att lära känna nya eller knyta starkare band till dem man redan kände. En bra och spännande helg helt enkelt.

För mig var det mest värdefullt att få umgås med killarna jag hade med från Luleå. Det blir ju en hel del tid tillsammans när man sitter i bil tre timmar enkel väg och dessutom är tillsammans ganska mycket under helgen. Det blev många fina samtal om livet, både allvar och skratt.

Vi människor är skapade att leva i gemenskap och det är vackert, inte alltid lätt men värt att jobba på. Gud som är gemenskap, Han beskrivs som tre personer i ett väsen - Fader, Son och helig Ande - bjuder in oss redan från skapelsens början till gemenskap med sig själv. När den första människan, Adam, skapas så ordnar Gud det också så att han får en annan människa att bygga gemenskap med. Berättelsen visar att djurens mångfald och naturens skönhet inte var nog för Adam, han behövde något mer. En fin bild på att vi som människor behöver varandra. Gud hade naturligtvis från början tänkt att också Eva skulle finnas, men kanske tar han lite tid på sig mellan skapandet av de första två människorna för att poängtera för kommande släkten att vi aldrig var tänkt att finnas till i ensamhet, ensam är inte stark. De första människorna skapas under samma dag, så det tar ju inte så lång tid innan Adam får en vän och någon att dela livet med. Eva och Adam lever dessutom i intim gemenskap med Gud själv. Det måste ha varit en spännande tillvaro :)

När det sedan blir fel och människan syndar så har Gud en plan för att återupprätta gemenskapen som nu blivit trasig, inte bara mellan Gud och människa utan också människor emellan, och även förhållandet mellan människan och skapelsen. Vi är alla medvetna om att något är fel, eller hur? Vi känner av det, inte minst i mänskliga relationer. Jesus, Guds ende son, dog för att fixa till det - besegra synd och död - och en dag kommer han tillbaks för att upprätta och förvandla allt. Då blir tillvaron mer så som det var från början och så Gud som hade tänkt det. Läs gärna Bibelns andra kapitel, 1 Mosebokens 2, och sedan Bibelns näst sista kapitel, Uppenbarelseboken 21.

När vi tagit emot Jesus får vi lära känna Honom mer och mer och växa i vår gemenskap med Honom. Han ger också kärlek och kraft att bygga goda relationer till människor i vår närhet. Vill du lyssna till god undervisning om just detta kan du klicka in dig på Pingst Umeås Facebook-sida här och kolla under "filmer". Där hittar du material från helgen jag nämnde om här ovan.

"Herren Gud sade: ”Det är inte bra att mannen är ensam. Jag ska göra en medhjälpare åt honom, en som är hans like.” Herren Gud hade format alla markens djur och himlens alla fåglar av jord. Han förde fram dem till mannen för att se vad han skulle kalla dem. Så som mannen kallade varje levande varelse, så blev dess namn. Och mannen gav namn åt alla boskapsdjur, åt himlens fåglar och markens alla vilda djur. Men åt Adam fanns ingen medhjälpare som var hans like.
Då lät Herren Gud en tung sömn falla över mannen. När han hade somnat, tog han ut ett av hans revben och fyllde dess plats med kött. Och Herren Gud byggde en kvinna av revbenet som han tagit från mannen och förde fram henne till honom. Då sade mannen: ”Äntligen! Hon är ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon ska heta kvinna, för av man är hon tagen.”
Därför ska en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de ska bli ett kött. Och mannen och hans hustru var båda nakna utan att vara blyga för varandra." - 1 Moseboken 2:18-25

Vill du själv lyssna på undervisningen från helgen jag nämnde om här ovan kan du klicka här. Du kommer då till Facebook-sidan för Pingst Umeå, klicka sedan på "Videoklipp" så hittar du allt.
Jesus älskar dig!

Genom Jesu nåd!
/Samuel