Det vita sidenbandet

I fredags drog vi iväg med tonåringarna till Alcatraz, det nyöppnade äventyrscentret i Luleå, och körde lite Prison Island. Vi var tjugo stycken som delades upp i grupper om 3-4 personer för att lösa så många kluriga rum som möjligt. En mycket bra, utmanande och gemenskapsbyggande uppgift. Det gick ganska bra för mitt lag, men några av tonåringarna lyckades betydligt bättre och tog hem segern.

Efter äventyret på Alcatraz drog vi till kyrkan för lite häng, kafé och en andakt. Det är så kul att få umgås med tonåringarna och jag känner mig alltid uppmuntrad efter våra samlingar, ibland trött men oftast mycket glad.
Jag delade en berättelse för att illustrera hur mycket Gud älskar oss. Han är en god Far, en perfekt och felfri Pappa, och vi får vara Hans barn. Det är en sån stor trygghet och glädje i det förhållandet. Läs gärna berättelsen här nedan under Bibelordet. Från vad jag fått höra bygger den på verkliga händelser, men oavsett om det faktiskt hänt eller inte så tjänar den som en god illustration för hur mycket Fadern älskar dig. I Lukasevangeliet 15 berättar Jesus om något liknande, Faderns kärlek och vilja att återupprätta. Tänk också på att Gud har tagit initiativet och räckt oss handen, sedan är det upp till dig och mig att ta emot.

Så uppenbarades Guds kärlek hos oss: han sände sin ende son till världen för att vi skulle få liv genom honom. Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt sin son som försoningsoffer för våra synder. - 1 Johannesbrevet 4:9-10

Det vita sidenbandet
Föräldrarna i ett hem hade länge känt att deras äldste son var på väg ifrån dem. Han kom hem berusad skällde och skrek och föräldrarna var säkra på att han stal pengar ifrån dem.

Mycket riktigt så ertappade fadern sonen när han stod med plånboken i handen, det blev ett stort slagsmål mellan dem och till sist tog sej sonen fri, sprang till dörren där han hävde ur sej en lång rad elakheter och bedyrade att han aldrig mer skulle komma hem.
Tiden gick och sonen var borta, föräldrarna visste inte ens om sonen var vid liv.

Men en dag efter 30 år kom ett brev från ett annat land.
Mamman kände igen handstilen. Det var sonen som berättade att han gått till sjöss, han hade skämts så mycket över det han gjort, därför hade han inte klarat av att höra av sej.
Han skrev: "För länge sedan har jag förverkat rätten att träda över tröskeln till ert hus. Allt för ont har jag gjort er. Men nu är det så att jag är på väg till Sverige och längtar så efter att få se er igen. Jag kommer att ta tåget förbi ert hus och om ni vill att jag ska hälsa på kan ni väl sätta ett vitt sidenband i den gamla eken på vår tomt. Om det hänger ett vitt sidenband där stiger jag av vid stationen och kommer hem. Om inte lovar jag att fortsätta och aldrig störa er mera."

Dagen kom när tåget skulle passera staden och huset där föräldrarna bodde. Sonen satt nervös och undrande i vagnen när tåget svängde runt den sista kurvan. Snart skulle avgörandets stund komma.
När så sonen fick syn på eken såg man knappt löven för den var full med vita sidenband.
"Välkommen hem!!!"

Genom Jesu nåd!
/Pastor Samuel